ELOKSAL NEDİR ?

 

Özellikle mimari amaçla üretilen alüminyum profillerin dekoratif olarak da iyi bir görüntü sunmasi gerekir. Bu dekoratif görüntü bir çesit oksitlenme olayi olan anodik oksidasyon yani eloksal kaplama ile elde edilir. Normalde alüminyum üzerinde olusan oksit tabakasinin kalinligi 1-2 mikron arasindayken yapilan islemle bu deger 10-25 mikrona kadar çikar ve dekoratif görüntü yaninda malzemenin korozyona karsi direnci de garantiye alinir. Islem basit olarak alüminyum profilin asitli bir elektrolit içine anot olarak daldirilmasi ve anotla katot arasindan dogru akim geçirilmesiyle gerçeklesir. Elektrolit gerçeklesen reaksiyonla çözünür ve profilin yüzeyinde oksit tabakasi olarak olusur. Sülfürik asitli dogru akim metodu en çok uygulanan eloksal kaplama teknigidir. Kaplama öncesi profile yapilan yüzey islemleri mat ya da parlak olarak istenen dekoratif görüntüyü tayin eder.
 
Yine kullanim alanina ya da tercihe göre renklendirilmesi mümkündür. Uygulanan boya malzemeyi daha da dayanikli kilar . Tamamen geri dönüsümlü bir uygulama olan eloksal çevreye zarar vermez, hurda oldugunda dahi maddi degerini kaybetmez.
 
Eloksal ilk olarak endüstriyel ölçekte 1923 yilinda deniz uçagi parçalarini korozyondan korumak için kullanilmistir. Oksalik asit Eloksal ilk Japonya'da 1923 yilinda patentlenmis ve daha sonra yaygin olarak Almanya'da , özellikle mimari uygulamalarda yer almistir.